owoce morza z mozzarellą

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Niewątpliwie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z rejonu Kampania.
galbani

Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, ale też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
włoska kuchnia   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak ściśle mówiąc ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd w takim razie wziąć pionierski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w zasadzie warto dopłacić i upajać się pysznym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *