włoskie jedzenie w Krakowie

Idealną wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, jaki bez zarzutu połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w największym stopniu właściwe? Na ogół jest tak, że najodpowiedniej dobrać wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tu zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska w Krakowie

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezlik rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz również Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, jakie nie smakowałaby dosyć odpowiednio z serem, w następstwie tego zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu należytego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są następnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *